ECLIPSIS I MAREES



Són efecte de la presència de la lluna

ECLIPSIS


Aquesta situació es produeix quan hi ha tres astres que es troben en línia.

La Terra, el Sol i la Lluna poden donar lloc a dos tipus d'eclipsis que poden ser totals o parcials:

ECLIPSI DE SOL


Fotos de eclipses de sol - CNET en Español

Es produeix quan la Lluna es troba entre el Sol i la Terra.

La Lluna projecta la seva ombra sobre la Terra, i observem com el nostre satèl·lit tapa el Sol.

 El temps de la A a la Z: eclipsi solar - El temps

L’ombra de la lluna enfosqueix una zona menuda en la que és visible l’eclipsi

ECLIPSI DE LLUNA


eclipsi de lluna més llarg del segle "Lluna de sang"

S'origina quan la Terra es troba entre el Sol i la Lluna i no pot reflectir la llum del sol

En aquesta posició podem veure l'ombra del nostre planeta projectada sobre la lluna plena. La lluna es veu rogenca.

El temps de la A a la Z: eclipsi lunar - El temps

Podem veure l’eclipsi des de totes les zones de la Terra orientades cap al satèl·lit

 

 



LES MAREES

La Terra, el Sol i la Lluna s'atreuen mútuament a causa de la força de la gravetat, sobretot quan estan situats en línia recta.

  •  L'atracció de la Terra sobre la Lluna fa que es mantinga a la seva órbita.
  • L'atracció de la Lluna sobre la Terra es fa patent en les masses d'aigua que es deformen i varien el seu nivell, donant lloc a les marees.
Les marees són ascensos i descensos periòdics del nivell del mar deguts a l'acció gravitatòria de la Lluna (i el Sol) exercixen sobre les aigues de la Terra

Quins tipus de marees apareixen? Llegeix el text.

El nivell de l’aigua del mar i els oceans oscil·la, és a dir, puja i baixa dues vegades cada dia. La causa d’esta oscil·lació de l’aigua del mar és l’atracció que la Lluna, degut a la seua proximitat, exerceix sobre la Terra. Esta atracció es deixa sentir més sobre la capa líquida que sobre la sòlida Per a poder comprendre-ho millor cal imaginar-se tota l’aigua que hi ha en la hidrosfera com una gran gota distribuïda per la superfície de la Terra. Esta gran gota que constitueixen els llacs, mars i oceans es veu atreta per la massa de la Lluna, què és la més pròxima que tenim al nostre planeta. La influència del Sol és menys important, però també col·labora en l’oscil·lació del nivell de l’aigua.
Les marees són més apreciables quan més gran és la massa d’aigua, o siga, en un llac són inapreciables, als mars xicotets (com el Mediterrani) l’aigua avança o retrocedeix, com a molt, d’un parell de metres. Als oceans, les marees són importants i a les costes banyades per ells pot observarse com l’aigua pot avançar o endarrerir centenars de metres.
Com ja s’ha dit, l’aigua dels mars i dels oceans puja dues vegades cada dia i, quan abasta el seu major nivell, s’anomena marea alta o plenamar. Com que baixa també dues vegades diàriament, quan abasta el seu nivell més baix l’anomenem marea baixa o baixamar.

I el Sol, com afecta a les marees?  quan la Lluna i el Sol s’alineen amb la Terra, és a dir, estan els tres en la mateixa recta, els efectes se sumen i la plenamar abasta la seua màxima altura, és el que s’anomena marea viva. Però quan el Sol i la Lluna formen amb la Terra un angle recte (90º), els efectes atractius d’un i l’altra s’anul·len, donant pas a la menor pujada de l’aigua, fet que s’anomena marea morta.

Les marees vives i les marees mortes es produeixen dues vegades al mes, és a dir, cada 15 dies.

324.cat on Twitter: "Hi ha marees vives i mortes. T'expliquem què són i com  funcionen #mareaviva http://t.co/9fmdMoeRne http://t.co/TFNWlF1TYk"

Comentarios